Thursday, July 10, 2014

ОТВОРЕНА ДЕБАТА НА ТЕМА „КОРИСТЕЊЕ НА ВЕЛОСИПЕДОТ КАКО РЕКРЕАТИВНО И ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ВО СКОПЈЕ“

Како дел од проектот „Интелигентни алатки за креирање политики“ - ФУПОЛ, отворена е дебата на тема „Користење на велосипедот како рекреативно и превозно средство во Скопје“. 

Сите заинтересирани можат да оставаат коментари за тоа каква е состојбата со велосипедските патеки на булеварите и на магистралните улици кои се во надлежност на Градот Скопје, дали се задоволни од нивната сегашна состојба, дали на некои од овие патеки има одредени препреки (паркирани автомобили, лошо поставени билборди и инсталации...), како и да дадат идеи и предлози на оваа тема. 

Дополнително, граѓаните можат да се оставаат коментари и мислења и за процесот на изнајмување на велосипеди кој е организиран од страна на Град Скопје (јавно претпријатие "Градски паркинг" - Скопје), дали истиот ги исполнува очекувањата и дава позитивни резултати, дали има доволен број на пунктови за изнајмување на велосипеди, каде треба да се отворат дополнителни пунктови и слично.

Сите заинтересирани можат да учествуваат преку оставање коментари на интерактивната мапа на следната интернет врска .

Граѓаните можат да учествуваат и преку пополнувањето на прашалникот којшто е достапен на следната интернет врска

Дополнително, сите коментари можат да бидат дадени на сите официјални профили на Град Скопје на социјалните мрежи фејсбук facebook , twitter, како и на официјалниот блог профил на проектот ФУПОЛ во Скопје .

Проектот „Интелигентни алатки за креирање на политики“ е финансиран од Европската Унија, во рамките на ФП7 Програмата и има за цел да овозможи целосно нов пристап кон водење на традиционалните политики. Преку иновативни методи користејќи ги социјалните мрежи и анкетни листови проектот FUPOL ќе придонесе за подобрување на начинот на кој политичарите и администрацијата комуницираат со граѓаните. 

Резултатот од проектот е развивање алатки базирани на информатички технологии, односно софтвер кој ќе овозможи нов начин на комуникација меѓу политичарите, граѓаните и бизнис секторот. Софтверот кој е изработен овозможува автоматско собирање, анализирање и толкување на изнесени мислења на граѓаните, а исто така, овозможува и симулација на ефектите од донесување политики и закони и можност да им асистира на властите во целиот процес на донесување одлуки.

Сите добиени коментари, мислења и ставови ќе бидат систематизирани и обработени со специјалниот софтвер и истите ќе бидат вклучени во процесот на креирањето политики на Градот Скопје.

2 comments:

  1. POradi toa sto ste napisale na http://www.skopjeinfo.mk/gradot/507749119/skopskite-velosipedisti-svoite-zalbi-ke-mozat-da-gi-objavuvaat-na-fejsbuk-
    Dek atuka moze da se ostavi kometar EVE VI EDEN
    iscistete ja velosipedskata pateka na partiznaska od poteg pazar Bujnjakovec do ruzveltova. na pazarot ima koli koi pazarat utovar isptova a malku podole ima nekolku kafici na koi moroni od kola u kafic idat i tesko im e da popesacat malku
    POZDRAV

    ReplyDelete
  2. Patekite za velosiped po bulevarite vo Skopje se glavno po trotoarite kade osven vo Aerodrom na drugite bulevari ne se obelezani. Drug problem e sto bas po velosipedskite pateki se dvizat pesaci, se setaat domasni milenici itn. Poradi ova velosipedistite resavaat da vozat na ulica kade za vozacite na avtomobili velosipedistite kako da ne postojat. Mislam deka interesno resenie bi bilo patekite za velosiped da se ogradat so mini ogradi ili prepreki moze i na samite ulici do trotoarot, kako sekoj velosipedist bi bil bezbeden

    ReplyDelete